PVC

PVC

PVC – polyvinyylikloridi

PVC-U, pehmittämätön kova PVC, yleislaatu puolivalmisteissa ja putkistoissa
PVC-C, jälkikloorattu PVC, parempi lämmön ja iskunkesto
PVC-TF, lämpömuovauslaatu

PVC hinnasto

PVC-U Datasheet

Käyttöala

PVC:tä (kova) käytetään yleensä vedenkäsittelytekniikassa ja kemikaalien käsittelyssä: putket, putkenosat, venttiilit, altaat, säiliöt sekä ilmastointijärjestelmät. Kirkkaita PVC-levyjä käytetään ikkunaruutuina ja muotokappaleina. PVC-TF:n käyttökohteita ovat väliseinät, säiliöt, mittaritaulut, koneiden suojalevyt, hytit yms. PVC on löytänyt paikkansa myös kone-, sähkö-, elintarvike- ja kemianteollisuudessa. PVC levyt soveltuvat hyvin kylttimateriaaliksi, sillä maali ja painoväri tarttuvat hyvin sen pintaan. Kylttimateriaalina käytetään usein PVC-TF ja vaahto-PVC laatuja, joita on helppo työstää ja asentaa. Notkeammat, kumimaiset laadut soveltuvat esim. lattiasuojiksi ja joustaviin oviin.

PVC on hyvä valinta kun tarvitaan:

  • hyvää kemiallista kestävyyttä (hapot ja emäkset)
  • jäykkyyttä
  • iskunkestävyyttä
  • muovattavuutta
  • työstettävyyttä
  • edullista hintaa
  • ei suositella käytettäväksi vahvojen liuottimien kanssa

Mekaaniset ominaisuudet

PVC:tä toimitetaan niin monina eri laatuina, että materiaalista on mahdotonta tehdä yhtenäistä yleiskuvaa. Kova PVC on yksi jäykimmistä muovilaaduista ja se on erittäin vahva normaaleissa lämpötiloissa. Materiaalin iskunkestävyys on hyvä eikä siihen synny helposti halkeamia. Myös kirkkaan PVC:n iskunkestävyys on hyvä. Vaahto-PVC on jäykkä vaahdotetun rakenteensa ansiosta.

Lämpöominaisuudet

Normaalisti PVC:tä ei saa käyttää yli 60°C:ssa - kuormitettuna maksimi käyttölämpötila on n. 45°C. Erikoislaadut kestävät suurempia lämpötiloja, PVC-C:tä (kloorattu) voidaan käyttää 100°C:n saakka. Kovan PVC:n lasittumislämpötila on n. 80°C, jolloin materiaali muuttuu kumimaisen joustavaksi. Puolipehmeällä PVC-laadulla on kumimaiset ominaisuudet normaalilämpötilassa. PVC:n iskunkestävyys on heikko alhaisissa lämpötiloissa.

Sähköiset ominaisuudet

PVC:n sähköneristyskyky on hyvä, mutta dielektrisyyshäviö on suuri.

Fysiologiset ominaisuudet

PVC voi olla kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa, mutta stabilisaattoreilla tulee olla hyväksyntä. Pehmeissä laaduissa vaaditaan lisäksi hyväksyntä pehmitinaineelle.

Lämpömuovaus ja hitsaus

PVC:n ja kirkkaan PVC:n muovaukseen käytetään usein lämpömuovausta ja -taivutusta. Materiaalia on helppo muovata, myös monimutkaiset muodot on helppo tehdä. Korostamme kuitenkin että eri PVC laatujen välillä on merkittäviä eroja. PVC-TF:ä voidaan kylmätaivuttaa 3 mm:n paksuuteen asti. PVC:a voidaan hitsata kaikilla yleisimmillä hitsausmenetelmillä. Kuumailmahitsausta käytetään yleensä kovan PVC:n hitsaukseen. Suurtaajuushitsausta käytetään erikoiskohteissa. Materiaalia on helppo ja nopea hitsata. Valikoimaamme kuuluvat myös hitsauslangat, joista on saatavilla eri kokoja ja värejä. Oikein tehty hitsisauma on vahva ja kestävä. Osien hitsaamiseen tarvitaan kokemusta, sillä näiden saumojen pitävyys on erityisen tärkeää lopullisen rakenteen kestävyyden ja varmuuden kannalta.

Liimaus

Liimausta käytetään paljon mm. PVC putkien ja putkenosien yhdistämiseen. Useimmin käytetään liuotinliimaa, joka sisältää PVC:lle soveltuvaa liuotinta, esim. tetrahydrofuraania. Liimattavat pinnat tulee puhdistaa hyvin metyleenikloridilla tai hiekkapaperilla. PVC:n liimaukseen käytetään myös kontakti-, polyuretaani- tai kaksikomponenttiepoksiliimaa. Noudata liimausohjetta huolellisesti.