PPS

PPS - polyfenyleenisulfidi - on osittain kiteinen polymeeri. Molekyyliketjut ovat lineaarisia ja symmetrisiä, joten PPS kiteytyy nopeasti ja toivottu kiteisyysaste on helppo saavuttaa. PPS on vahva ja jäykkä materiaali. Yleisimmät tuotemerkit ovat Ryton ja Forton. PPS BG on lujitettu, itsevoiteleva laatu, jonka ominaisuudet on kehitetty erityisesti liukuosia, holkkeja sekä muita liikkuvia koneenosia varten.

PPS Datasheet

Käyttöala

Raaka-aineena PPS soveltuu erinomaisesti ruiskupuristukseen. Materiaalin sähköneristyskyky on erittäin hyvä ja sitä käytetäänkin esim. sähkökatkaisijoissa, releissä sekä muissa sähkökomponenteissa. PPS kestää pitkäaikaisesti syövyttäviä kemikaaleja, joten se soveltuu hyvin käytettäväksi pumppujen osina, lämpösuojina, kalvoina, mittareina, jäähdytinjärjestelmissä, generaattoreiden osina jne.

PPS:ää toimitetaan myös puolivalmisteina. Sitä käytetään erityisesti kohteissa, jotka vaativat materiaalilta lämmönkestävyyttä, vähäistä kutistumista ja kulumista sekä kemiallista kestävyyttä. PPS on taloudellinen vaihtoehto PEEK:lle, PAI:lle sekä PI:lle kohteissa, jotka vaativat suurta lämmönkestävyyttä. Tyypillisiä käyttökohteita ovat kemian teollisuuden prosessilaitteet (pumput, venttiilit ja kompressoriosat), autoklaavi- ja kuivatusuunit sekä elektroniikkateollisuus (lämmönkestävät eristeet).
Ominaispiirteitä

PPS:n etuja on:

  • hyvä mekaaninen vahvuus, jäykkyys ja kovuus
  • pieni kitkakerroin
  • kuluminen on vähäistä myös korkeissa lämpötiloissa
  • hyvä kemiallinen ja hydrolyysin kestävyys
  • hyvä muotopitävyys
  • hyvä lämmönkestävyys (220-260°C)

PPS:a ei voida käyttää vahvasti hapettavien tai mineraalisten happojen kanssa.

Mekaaniset ominaisuudet

PPS tunnetaan jäykkyydestään, joka on suurempi kuin muilla kestomuoveilla. Kutistuminen on vähäistä. Hyvän muotopitävyytensä sekä lujuutensa ansiosta PPS soveltuu erinomaisesti käytettäväksi erilaisina mekaanisina komponentteina.

Lämpöominaisuudet

Pitkäaikaisessakin käytössä korkea lämpötila aiheuttaa vain vähäisiä muutoksia PPS:n mekaanisiin ominaisuuksiin. Lämpötila ja hapettuminen aiheuttavat muutoksia kappaleen pinnalla ja siksi lyhytaikaisessa käytössä ylin käyttölämpötila on 260°C, pidempiaikaisessa käytössä 220°C. Tämä on korkeampi kuin monilla muilla kestomuoveilla ja kertamuoveilla.

Sähköiset ominaisuudet

PPS:n hyvän eristyskyvyn ansiosta materiaali soveltuu hyvin sähkö- ja elektroniikkateollisuuden käyttökohteisiin. Taajuuden, lämpötilan sekä ilmankosteuden muutokset vaikutus PPS:n eristyskykyyn on pieni.

Kemiallinen kestävyys

PPS kestää orgaanisia liuottimia, happoja sekä emäksisiä liuottimia. Materiaali ei kestä hapettavia happoja, kuten typpihappoa. Mikään kemikaali ei liuota PPS:a alle 200°C:ssa.

Sään ja UV-säteilyn kestävyys

UV-säteily vahingoittaa PPS:a, mutta vaikutusta voidaan pienentää stabiloinnilla. Radioaktiivinen säteily ei vahingoita PPS:a.

Palaminen

PPS on itsesammuva ja sen paloluokitus on UL94-V0. Yli 5,2 mm paksuudet täyttävät lisäksi UL-94-5V:n vaatimukset.

Puolivalmisteet

PPS:ää toimitetaan pyörötankoina sekä ainesputkina, halkaisijat 100 mm:n asti. Levyjä toimitetaan 50mm:n paksuuteen asti.