PEEK

PEEK

Puhdas PEEK on väriltään harmahtava. Sen ominaisuuksia ovat hyvä lämmönkesto, kemiallinen kestävyys, jäykkyys, sitkeys, hyvät liukuominaisuudet sekä hyvä vetolujuus. Lisäaineiden avulla parannetaan materiaalin mekaanisen rasituksen kestävyyttä, pienennetään kitkaa sekä parannetaan vetolujuutta. Hyvien liukuominaisuuksiensa ansiosta PEEK soveltuu erinomaisesti käytettäväksi laakereina ja liukuholkkeina.

PEEK hinnasto

PEEK Datasheet

Käyttöala

PEEK on monipuolinen materiaali, se soveltuu hyvin monien teollisuudenalojen käyttökohteisiin. Mekaanisten ominaisuuksiensa ansiosta sitä käytetään paljon laakereina, hammaspyörinä, kierukkapyörinä, hydrauliikkaosina sekä pumpun osina. Kemiallinen kestävyys mahdollistaa materiaalin käytön kemian teollisuudessa.
Ominaispiirteitä

  • hyvä lämmönkestävyys
  • hyvä kemiallinen kestävyys
  • suuri lujuus ja jäykkyys
  • hyvä vetolujuus
  • hyvät liukuominaisuudet
  • hyvä mittapitävyys

PEEK kestää rajoitetusti:

  • UV-säteilyä (vähäinen vaikutus)
  • vahvaa rikki- ja typpihappoa

Mekaaniset ominaisuudet

PEEK:in mekaaniset ominaisuudet ovat kestomuoveista parhaimpia. Lasi- tai hiilikuidulla lujitetun materiaalin mekaaniset ominaisuudet säilyvät jopa 300°C:ssa.

Käyttölämpötila

-65 - +250°C

Sähköiset ominaisuudet

PEEK ei lujittamattomana johda sähköä ja toimii loistavasti eristemateriaalina.

Kemiallinen kestävyys

PEEK kestää lähes kaikkia orgaanisia ja epäorgaanisia liuoksia. Ainoa aine, joka syövyttää PEEK:iä on väkevä rikkihappo. Väkevä typpihappo vahingoittaa materiaalia jonkin verran ja raskaasti kuormitettuihin kappaleisiin saattaa asetoni aiheuttaa jännityskorroosiota. PEEK kestää hyvin hydrolyysiä.

Sään ja UV-säteilyn kestävyys

UV-säteilyn vaikutus on vähäinen, materiaalin lujuus alenee vain n. 1%:lla 12 kuukauden ulkokäytön aikana. Tarvittaessa PEEK:iä voidaan myös maalata tai stabiloida esimerkiksi UV-keston parantamiseksi. PEEK kestää erinomaisesti radioaktiivista säteilyä, 1 000 - 10 000 Mrad:n säteilyannokset eivät vielä aiheuta muutoksia materiaaliin.

Palaminen

PEEK on vaikeasti syttyvä, itsesammuva materiaali. Paloluokitus on UL94-V0 ja palotilanteessa savukaasujen muodostuminen erittäin vähäistä

Puolivalmisteet

PEEK:iä toimitetaan pyörötankoina, ja levyinä. Saatavilla on myös lujitettuna ja seostettuna. Pyörötankoja toimitetaan ᴓ200 mm:n asti, levyjä 50 mm:n paksuuteen asti. PEEK:iä voidaan valmistaa myös ainesputkina.