PE - polyeteeni

PE - polyeteeni

PE eli polyeteeni on edullinen materiaali jossa yhdistyvät hyvät liukuominaisuudet ja kemiallinen kestävyys. Edellä mainittujen ominaisuuksien takia sitä käytetään laajasti eri teollisuusaloilla. 

PE hinnasto

PE300 (PE-HD)

PE300 Datasheet

PE 300 on ns. yleislaatu, jota käytetään laajasti kemianteollisuudessa sen hitsattavuuden ja kemikaalienkeston takia. Siksi sitä käytetäänkin enenevissä määrin säiliöiden ja tankkien rakentamisessa. Käyttämällä PE300 HD:tä, voidaan säiliöt/putkistot tehdä ohuemmasta materiaalista, jolloin rakenteen kokonaismassa pienenee, mutta turvallisuus säilyy. Materiaalista voidaan myös koneistaa osia, suojia ja peitelevyjä.

PE500 (PE-HMW)

PE500 Datasheet

Erityisesti elintarviketeollisuus käyttää runsaasti PE500:sta esimerkiksi leikkuulautoina ja muissa rakenteissa, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa, kuten elintarvikemuoteissa. PE500 natural on FDA-hyväksytty materiaali. Ominaisuuksiltaan PE500 on lujempaa, kulutuksen kestävämpää, mittatarkempaa ja paremmin työstettävää kuin PE300. Saatavilla on myös erilaisia seostettuja versioita. Materiaali on saatavissa myös värillisenä.

PE1000 (PE-UHMW)

PE1000 Datasheet

Eri polyeteenilaaduista selkeästi kovin, iskunkestävin, liukkain, lujin ja mittapitävin laatu on PE1000. Edellä olevia ominaisuuksia voidaan vielä tehostaa lisäämällä valmistusvaiheessa eri lisäaineita, PE1000 soveltuu erinomaisesti käytettäväksi erilaisissa kulutuksen kestoa vaativissa kohteissa, kuten liukupaloina tai siilojen vuorauksissa, lisäksi erityyppisiin koneistuksiin PE1000 soveltuu hyvin. Saatavilla on myös erilaisia seostettuja versioita, joissa puhtaaseen PE1000 raaka-aineeseen on sekoitettu mukaan ainesosia, joilla esimerkiksi liukkautta tai sähkönjohtavuutta voidaan parantaa. Usein käytetään regeneroitua PE1000, jossa puhtaaseen polyeteeniraaka-aineeseen on valmistuksen yhteydessä lisätty tietty määrä kierrätettyä PE1000 rouhetta. Regeneraatti-PE1000:n erottaakin varsin helposti puhtaasta laadusta siinä olevista pienistä pisteistä.

Erikoislaadut
ANTISTAATTISET PE-LAADUT
Polyeteeni on erinomainen sähköeriste, josta johtuen sillä on myös taipumus varautua. Tämä voi aiheuttaa ongelmia joissain sovelluksissa, varautumisesta johtuen polyeteenin pinnalle saattaa kertyä hienoa pölyä Pinnoite saatavilla PE300, PE500 ja PE1000 laatuihin. Antistaattisen polyeteenin pintajännitys on luokkaa 106.

SÄHKÖÄ JOHTAVAT PE-LAADUT
Polyeteeniä voidaan myös toimittaa sähköä johtavana. Sähköä johtavien levyjen pintajännitys on luokkaa <104.

MOLYBDEENISULFIDISEOSTEISET PE-LAADUT
Pinnan liukkautta vaativissa kohteissa käytetään molybdeenisulfidilla seostettuja laatuja.

PALAMATTOMAT PE-LAADUT
Tavalliset polyeteenilaadut ovat UL 94 mukaisesti HB luokiteltuja, sen sijaan ns. Flametech laadut ovat V0-luokiteltuja eli ne eivät ylläpidä palamista.

PE1000 MICROBLOC
Erityisesti elintarviketeollisuuden ja sairaaloiden käyttöön kehitetty antimikrobinen laatu. Valmistusprosessin aikana tuotteeseen on seostettu ainesosia, jotka estävät bakteerien, virusten, hiivojen, sienien ja levien kasvun. FDA- ja EPA-hyväksytty.