ABS

ABS

ABS on kopolymeeri, jonka osina ovat akryylinitriili, styreeni ja akryyliesteri.

ABS hinnasto

Käyttökohteita

Muiden styreeni-pohjaisten materiaalien tapaan ABS soveltuu monenlaisiin käyttökohteisiin. ABS soveltuu vaativiin kohteisiin ja teknisiin käyttökohteisiin paremmin kuin puhdas polystyreeni. ABS on oikea materiaalivalinta silloin kun kappaleelta vaaditaan, joustavuutta, iskunkestävyyttä ja hyvää pinnanlaatua. Tyhjömuovaamalla valmistetaan esimerkiksi matkalaukkuja ja erilaisia laatikoita ja koteloita, joiden suunnittelussa muotoilu ja ulkonäköseikat ovat oleellisia valintakriteereitä. ABS soveltuu erinomaisesti myös sarjatuotantoon. Siitä valmistetaan osia ajoneuvoihin, kodinkoneisiin, leluihin, elektroniikkalaitteisiin ja moniin muihin tuotteisiin, joita käytämme päivittäin.

Ominaispiirteitä

ABS:ssä yhdistyvät seuraavat ominaisuudet:

  • suuri iskunkestävyys
  • suuri jäykkyys ja muotopitävyys
  • erinomainen pinnanlaatu
  • hyvä repimislujuus
  • hyvät työstöominaisuudet
  • Mekaaniset ominaisuudet

ABS:lle on tunnusomaista hyvä iskunkestävyys. Muihin styreenilaatuihin verrattuna erityisesti lovi-iskulujuus on korkea. Useimmat ABS-laadut ovat myös hyvin jäykkiä (suuri kimmomoduuli). Erityisesti iskunkestäviksi modifioiduilla laaduilla jäykkyys on pienempi.
Akryylinitriili parantaa materiaalin kulutuskestävyyttä ja pinnanlaatua. Pinnan kiiltävyyttä voidaan säädellä kiiltävästä mattaan.

Lämpöominaisuudet

ABS:n käyttölämpötila-alue on –40ºC - +85ºC. Erikoislaatuja voidaan käyttää myös korkeammissa ja alhaisemmissa lämpötiloissa.

Sähköiset ominaisuudet

ABS ei kerää staattista sähköä, eikä se normaalissa huoneilman kosteudessa varaudu helposti.

Optiset ominaisuudet

Elastomeeripitoisuutensa vuoksi ABS on tavallisesti läpivärjätty, eikä siis läpäise valoa, Sitä on kuitenkin mahdollista saada myös valoa läpäisevänä erikoislaatuna.

Fysiologiset ominaisuudet

ABS soveltuu käytettäväksi elintarviketeollisuudessa esimerkiksi koneiden osina ja säilytyskoteloina. Koska eri laatuja on paljon ja niissä käytetyt seos- ja lisäaineet poikkeavat toisistaan, on tapauskohtaisesti tarkistettava kunkin valitun laadun elintarvikehyväksyntä jo suunnittelun alkuvaiheessa.

Kemiallinen kestävyys

Muiden amorfisten aineiden tavoin ABS ei kestä orgaanisia liuottimia. Bensiiniä, öljyjä ja rasvoja se kestää paremmin kuin PS. Lisäksi ABS kestää laimeita suolaliuoksia, happoja ja emäksiä.

Sään- ja UV-säteilyn kestävyys

Sään- ja UV-säteilyn kestävyyttä voidaan parantaa erilaisilla seos- ja lisäaineilla (esimerkiksi noki) tai pinnoitteilla kuten PMMA tai ASA.

Palaminen

Syttyy helposti ja palaa oranssinkeltaisella liekillä, jossa on pieni, sininen sydän. Savu on mustaa ja ilmaan jää nokihiutaleita. Palaessaan kuplii hiukan, mutta ei tipu. Haju muistuttaa styreeniä ja kanelia, epämiellyttävä.

Lastuava työstö

ABS on helposti työstettävää. Sitkeä materiaali ei säröile työstettäessä. Hyvä työjälki edellyttää kuitenkin oikeita työstöarvoja ja oikein teroitettuja työkaluja. Suuria sarjoja käsiteltäessä levyleikkuri ja stanssi ovat taloudellisia menetelmiä.

Lämpömuovaus

ABS on yksi eniten tyhjömuovauksessa käytettyjä muovilaatuja. Levyt muovautuvat erinomaisesti myös syviin ja monimutkaisiin muotoihin. Lämmitysaika on lyhyt, eikä esikuivatusta tarvita.

Liittäminen

ABS-levyjen kiinnitykseen voidaan käyttää mekaanisia liitoksia, kuten ruuvit, pop-niitit yms. Kiinnitystä suunnittelussa ja menetelmän valinnassa on kuitenkin varottava, ettei kappaleisiin synny tarpeettomia jännityksiä. ABS:n lämpölaajenemiskerroin saattaa poiketa merkittävästi vastinkappaleen materiaalin kertoimesta.

Liimaus

ABS:n liimaukseen soveltuvat liuotinpohjaiset, esimerkiksi metyylietyyliketonia (MEK) sisältävät liimat. Molemmille liimattaville pinnoille levitetään ohut kerros liimaa ja pinnat painetaan yhteen. Kappaleet tarttuvat toisiinsa noin 10 minuutin kuluttua, mutta täyden lujuuden sauma saavuttaa n. kahdessa vuorokaudessa. Liimattua kappaletta ei pidä ottaa käyttöön ennen liitoksen täydellistä kuivumista.

Liimattaessa ABS:ää muihin materiaaleihin voi käyttää epoksipohjaisia kaksikomponenttiliimoja. Etenkin liuotinliimoja käytettäessä työtilan ilmanvaihdosta on huolehdittava hyvin.

Hitsaus

ABS:ää voidaan hitsata kuumakaasu- kuumaelementti- ja ultraäänimenetelmillä.

Pintakäsittely

ABS-levyjä voidaan maalata ja painaa, kun pinta on puhdistettu huolellisesti. Menetelmiksi soveltuvat tela- ja ruiskumaalaus samoin kuin silkkipaino ja muut painatusmenetelmät. Maalin ja painovärin soveltuvuus on tarkistettava värin valmistajalta.
Koska ABS ei kestä liuottimia, on kunkin tuotteen soveltuvuus hyvä testata pienellä kappaleella ennen työn aloittamista. Normaalisti ongelmia ei kuitenkaan ole ilmennyt.

Erikoislaadut

ABS-levyjä on saatavana myös ASA-, akryyli, ja TPU-pinnoitettuna.
ASA-pintaisista levyistä valmistetaan esimerkiksi erityisesti ulkokäyttöön soveltuvia tuotteita.

Akryylipinnoitettu levy on hyvin sileä ja hygieeninen sekä kestää hyvin UV-säteilyä.
TPU-pinnoitettu levy muistuttaa nahkajäljitelmää ja soveltuu esimerkiksi ajoneuvojen hyttien sisustukseen sekä istuinten ja laukkujen valmistukseen. Pinta kestää hyvin kulutusta.