Veneiden ja jahtien teippaaminen on erinomainen vaihtoehto maalaamiselle. Tyypillinen teippausprosessi kestää vain murto-osan maalaamiseen käytetystä ajasta. Useimmiten veneen teippauksessa ei mene kuin muutama päivä. Tämän takia veneen väriä voidaan vaihtaa nopeallakin aikataululla ja kesken veneilykauden, ilman pitkää käyttökatkoa. Osa teippauksista voidaan toteuttaa vaikka vene olisi jo laskettu veteen. Teippivalikoima on erittäin laaja ja myös uniikkeja kuvioituja teippilaatuja löytyy, joita ei maalaamalla pystytä toteuttamaan. Teippaaminen on myös asentajan kannalta maalaamista huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Erityisiä suojavarusteita ei tarvita eikä pintoja tarvitse erikseen suojata. Ahtailla telakka-alueilla teippaamalla säästytään viereisten veneiden suojausprosessilta. Tämä onkin osasyy edullisemmalle hinnalle maalaamiseen verrattuna.

Suojaus

Veneen teippaaminen suojaa hyvin alla olevaa maalipintaa. Teippi muodostaa suojan UV-säteilyä, hankauksesta aiheutuvaa kulumista ja naarmuuntumista vastaan. Uuden veneen teippaaminen onkin oiva tapa suojata maalipinta vesirajan yläpuolisen alueen osalta. Erilaisilla teippilaaduilla voidaan tehdä myös lisäsuojauksia herkästi kuluville alueille. Esimerkiksi alueet, joissa liikutaan paljon kengillä, voidaan suojata tarralla ja lattialaminaatilla. Tällöin pinta ei ole liukas ja estää alkuperäisen pinnan kulumista. Myös lepuuttajien kohdalle voidaan tehdä lisäsuojaus teippaamalla, jolloin lepuuttajat eivät hankaa maalipintaa naarmuiseksi. Hyvin suojattu vene säilyttää jälleenmyyntiarvonsa paremmin.

Suojaukseen löytyy erityisiä ajoneuvoteippauksessa käytettyjä kiveniskukalvoja. Näillä kalvoilla saadaan erittäin hyvä suojaus naarmuuntumista ja muuta kulumista vastaan. Kalvoista löytyy merivettä kestävät mallit, jolloin myös ulkopuolisia suojateippauksia voidaan näillä toteuttaa. Kiveniskukalvot ovat normaalia tarraa kestävämpiä ja paksumpia läpinäkyviä suojatarroja.

Ulkonäkö

Teippaamalla veneen ulkonäölle saadaan tehtyä vaikka mitä. Raidoitukset, kuvioteippaukset, yliteippaukset, tulostetut teippaukset, tekstitarrat ja strukturoidut tarrat. Ulkonäön osalta veneteippauksissa vain mielikuvitus on rajana. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy niin strukturoiduista, tulostettavista kuin leikattavistakin tarroista. Miltä kuulostaisi vaikkapa kokonaan mattamusta vene? Vaikka kokonaista yliteippausta tai raidoitusta ei veneeseen tehtäisikään, tarraa tarvitaan kuitenkin rekisterinumeron osalta. Suurin osa veneiden rekisterinumeroista onkin toteutettu teippaamalla. Myös veneen nimi on helppo toteuttaa tyylikkäästi erilaisia teippejä käyttämällä. Kilpailuissa, niin kilvanajossa kuin kalastuskilpailuissa, veneissä on usein erilaisia sponsori- ja yhteistyötarroja. Nämä ovat usein toteutettu läpivärjätyillä leikkuritarroilla tai tulostustarroilla. Suuremmissa teippauksissa hyvin yleinen teippauskohde on vesirajan yläpuolinen kylkipaneeli. Sen teippauksella saadaan muuten valkoiseen lasikuituveneeseen huomattavasti lisää ulkonäköä.

Teippaus onnistuu ahtaissakin tiloissa. Kuvan vene teipattu osittain Oracal 970GRA teipillä. Värinä 369, red brown metallic.

Sisustus

Veneteippaukset eivät rajoitu vain veneiden ulkopintoihin. Sisätiloissa teippejä voidaan käyttää monessa kohteessa. Läpinäkyviä lasi- ja muovipintoja voidaan teipata hiekkapuhallisteipillä tuomaan yksityisyyttä. Näistä tarroista kuitenkin valo vielä pääsee kohtalaisesti läpi, jolloin tilojen valoisuus ei kärsi niin paljon. Heikkapuhallustarroista löytyy paljon erilaisia sävy- ja pintavaihtoehtoja. Näillä voidaan myös tehdä huomioraitoja suuriin lasipintoihin, jolloin niihin ei vahingossa törmätä. Teipeillä saadaan tehtyä tehosteita tai kokonaisia värinvaihtoja erilaisille pinnoille myös sisätilojen puolella. Suojaavaa vaikutusta ei kannata unohtaa myöskään sisällä. Esimerkiksi pöytälevy voidaan teipata vaikkapa puukuvioidulla teipillä. Kun teippi ehkäpä myyntiprosessin aikana poistetaan, alta paljastuu virheetön maalipinta. Erilaisten osien teippaaminen onnistuu yleensä osia irroittamatta, jolloin käyttökatkoa ei tule ja teippaus voidaan suorittaa veneen kotisatamassa.

Suuremissa veneissä, jahdeissa tai laivoissa voidaan hyödyntää myös turvallisuuteen liittyviä tarroituksia. Matkustajaliikenteessä lakikin jo määrittää erilaiset turvateippaukset, mutta poikkeustilanteissa pienemmissäkin kohteissa ne saattavat olla hyödyllisiä. Jälkivalaisevilla tarroilla saadaan toteutettua poistumistien opastus vaikka veneen sähköt eivät toimisi. Turvavälineiden sijainti voidaan myös merkitä tällaisella tarralla, jolloin ne löytyvät helpommin.

Heijastavat teippaukset

Heijastavilla tarroilla voidaan toteuttaa erilaisia turvallisuuteen liittyviä ratkaisuja. Paikallinen lainsäädäntö voi rajoittaa heijastavien tarrojen käyttöä ja se onkin tarkastettava aina ajantasaisesta lainsäädännöstä. Heijastavia tarroja voidaan käyttää myös lisävarusteiden merkkaamiseen, jolloin veteen pudotessa niiden löytäminen pimeässäkin on helpompaa. Lepuuttajat voivat pudota helposti veteen tai mukana ollut sup-lauta karata, jolloin taskulampun avulla heijastava tarra hohtaa pimeässä ja kadonneen tuotteen löytää.

Teippien poisto

Ehkä suurin etu maalaukseen verrattuna teipeissä on niiden helppo poistettavuus. Teippi irtoaa oikeilla välineillä nopeasti ja alta paljastuu virheetön maalipinta. Tämän takia teippaamalla voidaan vaihtaa veneen ulkonäköä vaikka joka veneilykaudelle. Oikein tehtynä teippaus kestää vuosia eikä repsottavia teippejä tarvitse pelätä.

Vink tarjoaa veneteippaajille erinomaiset teipit niin tulostukseen kuin leikkuuseenkin. Erilaisia asennusvälineitä löytyy erittäin kattava valikoima. Alla olevista linkeistä voit tutustua veneteippaukseen soveltuvaan valikoimaan sekä työkaluihin. Teippimateriaalien ja työkalujen lisäksi toimitamme mittatilaustyönä veneteollisuuteen kirkkaista muovilevyistä valmistettuja erilaisia ikkunoita ja tuulilaseja. Ne on useimmiten valmistettu UV-suojatusta iskunkestävästä polykarbonaatista.