Materiaalien valintaprosesseissa keskitytään usein lähinnä materiaalien ominaisuuksiin kuten laatuun, toiminnallisuuteen tai työstettävyyteen. Yleensä vähälle huomiolle jää, mitä materiaaleille tapahtuu käytön jälkeen? Edellä mainittu kysymys esiintyy yhä useammin keskusteluissa, jotka ovat aiemmin keskittyneet vain materiaalien ominaisuuksiin. Elinkaarensa päässä oleva materiaali ei ole jätettä. Kiertotalous on rantautunut myös muovimateriaaleihin, ja materiaalien elämänkaari jatkuu käytöstäpoistamisen jälkeenkin. Useiden muovimateriaalien kierrättäminen on jo arkipäivää mutta haasteita on vielä jäljellä.

Miten muoveja voidaan kierrättää? Vaihtoehtoja on monia ja ne määräytyvät materiaalin mukaan.

Energiaksi muuttaminen

Muovimateriaaleilla on suuri energiatiheys, joka tarkoittaa että lämmönvaikutuksesta tapahtuva hajoaminen tuottaa paljon energiaa. Tuo lämpöenergia voidaan käyttää kaukolämpönä tai muuntaa turbiineiden avulla sähköksi.

Kemiallinen kierrätys

Kemiallinen kierrätys on tekniikka, jossa muovien sisältämät polymeeriketjut pilkotaan kemikaalien avulla sen lähtöaineiksi (öljyiksi, kaasuiksi....) Prosessista saadut aineet voidaan käyttää uudellen raaka-aineiden valmistuksessa. Tekniikka soveltuu erinomaisesti materiaaleille, joilla ei ole tarpeeksi volyymiä perinteisiin kierrätysprosesseihin, tai niiden kierrättäminen on muuten hankalaa tai mahdotonta.
Valikoimastamme löytyy tällä tekniikalla valmistettu Vikugreen PMMA levy. Levy on valmistettu täysin kierrätetystä materiaalista.

Kierrättäminen mekaanisesti

Materiaalien kierrättäminen mekaanisesti on ekologisesti ja taloudellisesti tehokkain tapa ja se onkin käytössä monessa kierrätyslaitoksessa ympäri maailman. Prosessin tekniset vaatimukset ovat matalat, joka heijastuu suoraan kustannuksiin. Ensimmäinen askel on materiaalien lajittelu. Materiaalit lajitellaan muovilaadun mukaan esim(PE, PP). Seuraavina askelina ovat pesu, murskaus, lajittelu ja uudelleen prosessointi. Uudelleen prosessoinnissa materiaalit sulatetaan ja käytetään uusien puolivalmisteiden raaka-aineena. Materiaalit voidaan myös jalostaa granulaateiksi myöhempää käyttö tai myyntiä varten. Tekniikan heikkoutena on materiaalien puhtausvaatimus, sekä teknisten ominaisuuksien heikkeneminen, siksi se ei sovellu kaikille muovimateriaaleille.

Mekaaninen kierrättäminen onnistuu myös pienessä mittakaavassa ja siksi se onkin käytössä lähes kaikilla puolivalmisteita valmistavilla tehtailla. Vinkin valikoimista löytyy mm. PE1000 REG materiaali, joka tunnetaan vihreästä väristään. Lisäksi löytyy PVC-levyjä, jotka ovat osittain kierrätysmateriaalia. Esimerkiksi Palboard PVC-levyissä käytetään kierrätettyä materiaalia. Osa levyjen raaka-aineista on valmistusprosessissa syntyvää ”hukka” materiaalia.

Komposiittimateriaalit

Komposiittimateriaalien kierrättäminen on hankalaa monella tapaa. Usein materiaali koostuu kertamuovista, joka ei sula lämmön vaikutuksesta, sekä lujiteaineesta( lasi- tai hiilikuitu). Sulamattomuus vaikeuttaa komposiittien kierrättämistä, joka on johtanut hyvinkin luoviin ratkaisuihin. Komposiittimateriaalit voidaankin murskata ja käyttää betonin seosaineena. Toinen vaihtoehto on kierrättää materiaali pyrolyysillä, jossa kertamuovinen matriisi muutetaan kaasuiksi korkeassa lämmössä, jolloin jäljelle jää vain täyteaineena olleet kuidut.

Muovien kierrätys ja kierrätettyjen muovien käyttö lisääntyy jatkuvasti. Myös Vinkin valikoima laajenee kierrätystuotteiden osalta. Käy tutustumassa verkkokaupan valikoimaan kierrätettyjen muovituotteiden osalta alla olevista linkeistä. Lisätietoja kierrätyksestä ja kierrätystuotteista saat alueesi myynnistä.