Vink | PE - Erinomainen liukumuovimateriaali

PE eli polyeteeni on edullinen materiaali jossa yhdistyvät hyvät liukuominaisuudet ja kemiallinen kestävyys. Edellä mainittujen ominaisuuksien takia sitä käytetään laajasti eri teollisuusaloilla.

Edullisin materiaali ei ole aina halvin

Kevään kolkuttaessa ovella, alkaa monessa tuotantolaitoksessa kesän huoltoseisakkien suunnittelu. Koneiden huoltojen yhteydessä, korvataan useita kulutusmuoviosia jotka ovat tulleet elinkaarensa päähän. Tämä näkyy myös meidän konepajalla kiireellisten varaosatilausten muodossa. Vaikka muoviosat tuntuvat mitättömiltä ja joskus jopa turhilta, ovat ne elintärkeitä koneiden toimintavarmuuden kannalta. Liuku-  ja kulutusmuoveilla on monta tärkeää tehtävää, ne estävät kalliiden metalliosien kulumista, suojaavat sähkömoottoreita ylikuormittumasta ja hajoamasta, pienentävät koneen energian tarvetta, eristävät sähköä, sekä vähentävät värinää. Ennen kaikkea oikein valittu materiaali pitää koneet toiminnassa pitkään ja ylimääräisiä tuotantokatkoksia ei synny. Liukumuoviksi soveltuvien materiaalien kirjo on laaja ja kun sekaan heitetään vielä lisäaineet, soppa on valmis.

Muovit ovat ryhmänä erittäin monipuolinen ja pitää sisällään monia teollisuudessa laajasti käytetyistä liukumateriaaleista. Yleisimpänä materiaalina on ehdottomasti suurtiheyspolyeteeni -  PE1000, eli se vihreä muovi. Se onkin erinomainen valinta useisiin kohteisiin kuten ketjuohjaimiin, ja liukulistoihin. PE1000 on erittäin edullinen sekä monikäyttöinen materiaali ja se soveltuukin moneen kohteeseen niin hinnaltaan kuin omaisuuksiltaan.

Vink | PE1000

PE1000 on erinomainen valinta useisiin kohteisiin kuten ketjuohjaimiin, ja liukulistoihin sekä hinnaltaan että monikäyttöisyydeltään.

Edullisin materiaali ei kuitenkaan aina ole halvin. Koneistettujen liukukiskojen hinta on usein murto-osa asennukseen käytetyistä työtunneista, sekä menetetystä tuotantokapasiteetista. Materiaalien kestävyyttä voidaan lisätä erilaisilla seosaineilla kuten molybdeenidisulfidillä (MoS2), joka toimii voiteluaineena pienentäen kitkaa ja sitä kautta pienentää kulumista.

Jos seosaineetkaan eivät riitä, tulisi harkita materiaalin korvaamista jollakin toisella. Etenkin polyamideista löytyy erikoislaatuja jotka on suunniteltu kestämään korkeita kuormia ja suuria nopeuksia. Tästä esimerkkinä SUSTAGLIDE. Öljyillä ja vahoilla seostettu PA6 materiaali on suunniteltu kohteisiin joissa muut materiaalit eivät riitä. Se onkin erinomainen valinta korvaamaan PE1000 materiaalia, kun laitteiston huoltoväliä halutaan kasvattaa.

Vink | PA6

PA6 on erinomainen materiaalivalinta korvaamaan PE1000, kun laitteiston huoltoväliä halutaan kasvattaa. 

Näiden kahden materiaalin väliin mahtuu suuri joukko muitakin materiaaleja kuten melkein jokaisen suunnittelijan ja koneistajan tuntema polyasetaali – Eli POM. Helposti koneistettava ja liukas POM toimii loistavasti holkkeina, hammasrattaina sekä kulutusosina. Materiaalin kanssa on oltava kuitenkin tarkkana, etenkin kohteissa joissa käytetään muoviketjuja. Nämä ketjut on useasti valmistettu polyasetaalista. Kun liukupintoina ovat samat muovimateriaalit, ongelmat ovat taatut. Ketju ja liukupinta ”kylmähitsautuvat” toisiinsa ja kuluttavat toinen toisensa erittäin nopeasti. Etenkin ketjun toimitusaika saattaa olla hyvinkin pitkä, ja vaihtaminen hidasta sekä kallista, puhumattakaan menetystä tuotantoajasta.

Vink | POM

POM, helposti koneistettava ja liukas muovimateriaali, toimii loistavasti holkkeina, hammasrattaina sekä kulutusosina.

Toisinaan koneen tai tuotantolinjan toimittanutta yritystä ei ole enää olemassa tai varaosia ei ole enää saatavilla. Tilanne saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia kunnossapidosta vastaaville. Tilanne voidaan myös käyttää hyödyksi ja tehdä parannuksia vaihdettaviin komponentteihin, joko materiaalia tai designia muuttamalla. Jos omaa suunnitteluosastoa ei löydy, kannattaa tässäkin asiassa kääntyä meidän puoleemme. Nykyaikaisilla mallinnustyökaluilla varustettu konepajamme pystyy tekemään osasta kuvan, kuvasta ohjelman ja ohjelmasta uuden kappaleen. Designia voidaan myös muuttaa tai jopa suunnitella osa uudelleen.

Erilaisten materiaalivaihtoehtojen määrää ei kannata kuitenkaan pelästyä. Me Vinkkiläiset olemme teitä -  asiakkaitamme varten, meidän puoleemme voi kääntyä niin materiaalin ominaisuuksiin, koneistukseen tai materiaalin saatavuuteen liittyvissä kysymyksissä ja pystymme tarjoamaan konsultoinnin, koneistuksen sekä tarvittavan materiaalin saman katon alta.